HOTĂRÂRE   Nr. 1663 din  7 octombrie 2004

privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER

 

    Text în vigoare începând cu data de 27 octombrie 2010

    REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMŢ

 

    Text actualizat prin produsul informatic legislativ LEX EXPERT în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 27 octombrie 2010.

 

    Act de bază

#B: Hotărârea Guvernului nr. 1663/2004

 

    Acte modificatoare

#M1: Hotărârea Guvernului nr. 1399/2009

#M2: Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 815/2010

 

    Modificările şi completările efectuate prin actele normative enumerate mai sus sunt scrise cu font italic. În faţa fiecărei modificări sau completări este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectivă, în forma #M1, #M2 etc.

 

#CIN

    NOTĂ:

    A se vedea şi pct. 15 din anexa nr. 1 la Legea nr. 329/2009.

 

#B

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/2004 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER,

 

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

 

    ART. 1

    (1) Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, denumit în continuare CENAFER, se organizează şi funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin reorganizarea Centrului de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti şi a centrelor de calificare din structurile regionale ale Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., care se desfiinţează.

    (2) CENAFER are sediul în municipiul Bucureşti, Calea Griviţei nr. 343, sectorul 1.

    ART. 2

    (1) CENAFER este desemnat ca organismul naţional specializat al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului să asigure formarea-calificarea, perfecţionarea şi verificarea profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei, securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, precum şi participarea în comisiile de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei din transportul feroviar şi are, în acest sens, următoarele atribuţii principale:

    a) organizarea şi derularea programelor de formare profesională - cursuri de calificare a personalului care urmează să efectueze operaţiuni feroviare, pentru funcţii şi meserii specifice transportului feroviar, în conformitate cu reglementările naţionale şi internaţionale aplicabile în domeniu;

    b) organizarea şi derularea programelor de perfecţionare profesională, obligatorii pentru confirmarea competenţei personalului care efectuează operaţiuni feroviare, în conformitate cu reglementările naţionale şi internaţionale în domeniu;

    c) organizarea şi derularea programelor de verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    d) asigurarea condiţiilor pentru derularea programelor de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, efectuate de Autoritatea Feroviară Română - AFER, precum şi participarea în comisiile de autorizare a acestui personal.

    (2) Activităţile prevăzute la alin. (1) vizează, în principal, funcţiile cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, prevăzute în lista din anexa nr. 1, listă ce poate fi actualizată prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.

    (3) Metodologiile de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare, verificare profesională periodică şi instruire profesională a personalului care efectuează operaţiuni feroviare se elaborează de CENAFER, se avizează de Autoritatea Feroviară Română - AFER şi se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, în termen de 60 de zile de la data înscrierii CENAFER la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

    (4) CENAFER poate desfăşura şi alte activităţi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

    ART. 3

    CENAFER va colabora cu Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării în vederea elaborării standardelor ocupaţionale, precum şi la completarea/actualizarea Registrului naţional al calificărilor profesionale din România, în domeniul de activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 4

    Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile CENAFER sunt stabilite în regulamentul de organizare şi funcţionare prevăzut în anexa nr. 2.

#M1

    ART. 5

    (1) CENAFER se finanţează integral de la bugetul de stat.

    (2) CENAFER percepe, pe bază de contract, tarife pentru activităţile specifice, conform reglementărilor în vigoare.

    (3) CENAFER mai poate percepe tarife stabilite în condiţiile legii, pentru desfăşurarea altor activităţi privind valorificarea unor servicii şi/sau produse din activităţi proprii şi conexe, chirii, prestaţii editoriale, metodologii, lucrări, proiecte, studii, prognoze, expertize, alte prestări de servicii, exploatări ale unor bunuri pe care le are în administrare.

    (4) Veniturile obţinute de CENAFER se fac venit la bugetul de stat.

 

 

#B

    ART. 6

    CENAFER preia toate drepturile şi obligaţiile Centrului de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti şi ale centrelor de calificare din structurile regionale ale Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., denumită în continuare C.F.R., care decurg din activitatea curentă şi din contractele încheiate cu persoane fizice sau juridice, şi se substituie acestora în litigiile aflate în curs de judecată.

    ART. 7

    (1) Patrimoniul iniţial al CENAFER se constituie prin preluarea activului şi pasivului Centrului de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti şi ale centrelor de calificare din structurile regionale ale C.F.R., conform datelor din situaţia financiară a acesteia, încheiată la data de 31 decembrie 2003, potrivit anexelor nr. 3 şi 4.

    (2) Valoarea patrimoniului aflat în administrarea C.F.R. se diminuează în mod corespunzător.

    (3) Predarea-preluarea activului şi pasivului prevăzute la alin. (1) se face pe bază de protocol, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

    (4) Bunurile preluate potrivit alin. (1) sunt bunuri proprietate privată a statului, date în administrarea CENAFER pe toată durata de existenţă a acestuia, putând fi înstrăinate în condiţiile legii.

    ART. 8

    CENAFER gestionează biblioteca tehnică de specialitate feroviară - fondul de carte, reviste de specialitate, alte materiale audio şi video -, prin preluarea acestora de la Centrul de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti şi de la centrele de calificare din structurile regionale ale C.F.R.

#M1

    ART. 9

    Structura organizatorică a CENAFER se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

#M1

    ART. 10

    Conducerea CENAFER este asigurată de directorul general, numit şi revocat prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

#M1

    ART. 11 *** Abrogat

#B

    ART. 12

    (1) Drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractele individuale de muncă ale personalului preluat de la Centrul de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti şi de la centrele de calificare din structurile regionale ale C.F.R., care se reorganizează, existente la data preluării personalului respectiv, se transferă la CENAFER.

    (2) Criteriile de selecţionare a personalului care urmează să fie preluat în condiţiile legii vor ţine seama, în mod prioritar, de competenţa şi de nivelul de calificare profesională, de vechimea în activitate şi de natura posturilor necesare realizării programelor de instruire specifice personalului feroviar.

    (3) Personalul CENAFER nu se încadrează în categoria funcţionarilor publici.

 

#M1

    (4) Salarizarea personalului CENAFER se stabileşte potrivit reglementărilor privind salarizarea personalului din instituţiile publice finanţate integral de la bugetul de stat.

    (5) *** Abrogat

    (6) *** Abrogat

#B

    (7) Salariaţii CENAFER, precum şi membrii de familie ai acestora beneficiază, după caz, de autorizaţii şi permise de călătorie gratuite pe calea ferată în condiţiile legii.

#M1

    ART. 13 *** Abrogat

#B

    ART. 14

    Pentru exercitarea atribuţiilor specifice, parcul normat al CENAFER este de 11 autoturisme, cu o normă de consum de combustibil de 350 litri pe autoturism şi pe lună. Nu se consideră depăşire a consumului normat pe autoturism consumul care, la nivelul anului, se încadrează în cantitatea de combustibil normată în raport cu numărul de autoturisme aprobat pentru CENAFER.

    ART. 15

    CENAFER poate să încheie contracte sau convenţii cu alte organisme similare, instituţii de învăţământ şi cu agenţi economici, din ţară şi din străinătate, în vederea colaborării şi cooperării pe plan naţional sau internaţional în domeniul său de activitate, cu respectarea prevederilor legale.

    ART. 16

    Anexele nr. 1 - 4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 17

    Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă orice alte prevederi contrare.

 

#CIN

    NOTĂ:

    Reproducem mai jos prevederile art. I din Hotărârea Guvernului nr. 1399/2009 (#M1).

#M1

    "ART. I

    (1) Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, denumit în continuare CENAFER, înfiinţat prin Ordonanţa Guvernului nr. 58/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 408/2004, îşi schimbă regimul de finanţare, prin virarea veniturilor încasate la bugetul de stat şi finanţarea cheltuielilor de la bugetul de stat.

    (2) CENAFER, se reorganizează şi funcţionează ca instituţie publică finanţată integral de la bugetul de stat, organ de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

    (3) Numărul maxim de posturi al CENAFER este de 200.

    (4) Reîncadrarea personalului se face corespunzător studiilor şi vechimii în specialitate, pe funcţiile corespunzătoare prevăzute în legislaţia de salarizare aplicabilă personalului din instituţiile publice finanţate integral de la bugetul de stat, potrivit legii."

 

 

 

 

#M2

    ANEXA 1

 

                                      LISTA

funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care se formează-califică, perfecţionează şi verifică profesional periodic la CENAFER

 

 ________________________________________________________________

|Nr. |                        Funcţia                            |

|crt.|                       (meseria)                           |

|____|___________________________________________________________|

|  1.| Acar                                                      |

|____|___________________________________________________________|

|  2.| Frânar                                                    |

|____|___________________________________________________________|

|  3.| Păzitor barieră                                           |

|____|___________________________________________________________|

|  4.| Revizor ace                                               |

|____|___________________________________________________________|

|  5.| Conductor tren                                            |

|____|___________________________________________________________|

|  6.| Şef tren                                                  |

|____|___________________________________________________________|

|  7.| Manevrant vagoane                                         |

|____|___________________________________________________________|

|  8.| Şef manevră                                               |

|____|___________________________________________________________|

|  9.| Electromecanic SCB                                        |

|____|___________________________________________________________|

| 10.| Electromecanic IFTE - LC                                  |

|____|___________________________________________________________|

| 11.| Electromecanic TTR                                        |

|____|___________________________________________________________|

| 12.| Montator TTR                                              |

|____|___________________________________________________________|

| 13.| Montator IFTE - LC                                        |

|____|___________________________________________________________|

| 14.| Montator SCB                                              |

|____|___________________________________________________________|

| 15.| Magaziner*1)                                              |

|____|___________________________________________________________|

| 16.| Impiegat de mişcare*2)                                    |

|____|___________________________________________________________|

| 17.| Şef staţie trafic                                         |

|____|___________________________________________________________|

| 18.| Şef staţie OTF                                            |

|____|___________________________________________________________|

| 19.| Operator circulaţie*3)                                    |

|____|___________________________________________________________|

| 20.| Dispecer energetic feroviar*4)                            |

|____|___________________________________________________________|

| 21.| Revizor tehnic vagoane                                    |

|____|___________________________________________________________|

| 22.| Conducător tren ajutor                                    |

|____|___________________________________________________________|

| 23.| Conducător tren macara                                    |

|____|___________________________________________________________|

| 24.| Macaragiu tren intervenţie                                |

|____|___________________________________________________________|

| 25.| Mecanic de locomotivă*5)                                  |

|____|___________________________________________________________|

| 26.| Mecanic ajutor de locomotivă                              |

|____|___________________________________________________________|

| 27.| Sudor din activitatea de întreţinere cale şi aparate cale |

|____|___________________________________________________________|

| 28.| Revizor cale şi/sau puncte periculoase                    |

|____|___________________________________________________________|

| 29.| Picher                                                    |

|____|___________________________________________________________|

| 30.| Şef echipă întreţinere lucrări artă                       |

|____|___________________________________________________________|

| 31.| Şef echipă întreţinere cale                               |

|____|___________________________________________________________|

| 32.| Maistru lucrări artă                                      |

|____|___________________________________________________________|

| 33.| Maistru construcţii, modernizări-reabilitări, reparare şi |

|    | întreţinere linii                                         |

|____|___________________________________________________________|

| 34.| Maistru lucrări construcţii, modernizări-reabilitări,     |

|    | reparare şi întreţinere lucrări artă                      |

|____|___________________________________________________________|

| 35.| Maistru sudura căii                                       |

|____|___________________________________________________________|

| 36.| Şef district poduri                                       |

|____|___________________________________________________________|

| 37.| Şef district linii                                        |

|____|___________________________________________________________|

| 38.| Şef district exploatare utilaje                           |

|____|___________________________________________________________|

| 39.| Şef district SCB                                          |

|____|___________________________________________________________|

| 40.| Şef district TTR                                          |

|____|___________________________________________________________|

| 41.| Şef district LC                                           |

|____|___________________________________________________________|

| 42.| Responsabil SC - LFI                                      |

|____|___________________________________________________________|

| 43.| Responsabil SC - FF-L                                     |

|____|___________________________________________________________|

| 44.| Responsabil SC - FF-IFTE                                  |

|____|___________________________________________________________|

| 45.| Responsabil SC - FF-SCB                                   |

|____|___________________________________________________________|

| 46.| Responsabil SC - FF-TC                                    |

|____|___________________________________________________________|

    *1) La poziţia magaziner este cuprinsă şi funcţia magaziner tranzit şi magaziner comercial.

    *2) La poziţia impiegat de mişcare este cuprinsă şi funcţia şef tură mişcare.

    *3) La poziţia operator circulaţie este cuprinsă şi funcţia şef tură regulator.

    *4) La poziţia dispecer energetic feroviar este cuprinsă şi funcţia dispecer energetic feroviar şef.

    *5) La poziţia mecanic de locomotivă sunt cuprinse şi funcţiile mecanic drezina pantograf, mecanic maşini grele cale şi mecanic maşini grele sudura căii.

 

#M1

    ANEXA 2

 

                                REGULAMENT

de organizare şi funcţionare a Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER

 

#M1

    CAPITOLUL I

    Prevederi generale

 

#M1

    ART. 1

    (1) Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, denumit în continuare CENAFER, funcţionează în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi este organ de specialitate desemnat să asigure, în principal, formarea-calificarea, perfecţionarea şi verificarea profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei, securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, precum şi participarea în comisiile de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei din transportul feroviar.

    (2) Activităţile prevăzute la alin. (1) vizează, în principal, funcţiile cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, prevăzute în lista din anexa nr. 1 la hotărâre, listă ce poate fi actualizată prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

    (3) CENAFER poate asigura, la cerere, şi instruirea profesională a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar.

#M1

    ART. 2

    CENAFER gestionează biblioteca tehnică de specialitate feroviară - fondul de carte, reviste de specialitate, alte materiale audio şi video -, precum şi activitatea muzeistică feroviară, prin preluarea acestora de la Centrul de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti şi de la centrele de calificare din structurile regionale ale C.F.R.

#M1

    ART. 3

    (1) CENAFER este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat.

    (2) CENAFER percepe, pe bază de contract, tarife pentru activităţile specifice, conform reglementărilor în vigoare.

    (3) CENAFER mai poate percepe tarife stabilite în condiţiile legii pentru desfăşurarea altor activităţi privind valorificarea unor servicii şi/sau produse din activităţi proprii şi conexe, chirii, prestaţii editoriale, metodologii, lucrări, proiecte, studii, prognoze, expertize, alte prestări de servicii, exploatări ale unor bunuri pe care le au în administrare.

    (4) Veniturile obţinute de CENAFER se fac venit la bugetul de stat.

    (5) CENAFER are sediul în municipiul Bucureşti, Calea Griviţei nr. 343, sectorul 1.

    (6) În cadrul CENAFER se asigură şi reprezentare în teritoriu prin 7 subunităţi în municipiile Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

 

#M1

    CAPITOLUL II

    Atribuţii

 

#M1

    ART. 4

    Obiectul de activitate al CENAFER este, în principal, formarea-calificarea, ridicarea nivelului de pregătire profesională şi verificarea profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei, securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, denumite în continuare operaţiuni feroviare, precum şi participarea în comisiile de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei din transportul feroviar.

#M1

    ART. 5

    (1) Pentru realizarea obiectului său de activitate, CENAFER are următoarele atribuţii principale, pe care le realizează în conformitate cu legislaţia în vigoare:

    a) organizarea şi derularea programelor de formare profesională - cursuri de calificare a personalului care urmează să efectueze operaţiuni feroviare, pentru funcţii şi meserii specifice transportului feroviar, în conformitate cu reglementările naţionale şi internaţionale în domeniu;

    b) organizarea şi derularea programelor de perfecţionare profesională, obligatorii pentru confirmarea competenţei personalului care efectuează operaţiuni feroviare, în conformitate cu reglementările naţionale şi internaţionale în domeniu;

    c) organizarea şi derularea programelor de verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    d) asigurarea condiţiilor pentru derularea programelor de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei efectuate de către Autoritatea Feroviară Română - AFER, precum şi participarea în comisiile de autorizare a acestui personal;

    e) organizarea şi derularea de programe de instruire profesională a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar - actualizarea/reîmprospătarea cunoştinţelor profesionale, dobândirea de noi cunoştinţe profesionale în situaţia apariţiei de noi instalaţii, material rulant, tehnici sau tehnologii;

    f) elaborarea de metodologii, programe, tematici, materiale documentare etc., necesare activităţii de formare-calificare, perfecţionare sau verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    g) efectuarea de analize şi elaborarea de studii privind îmbunătăţirea conţinutului şi creşterea eficienţei activităţii de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    h) documentarea şi cercetarea ştiinţifică, efectuarea de lucrări, proiecte, studii, expertize, prognoze, baze de date, în domeniul său de activitate, pentru necesităţi proprii sau pentru terţi, pe bază de contract;

    i) consultanţă de specialitate, pe bază de contract, prin acordarea de asistenţă tehnică şi consultanţă metodologică, respectiv punerea la dispoziţie de metodologii, documentaţii, aplicaţii, tematici, programe, planuri de lecţii şi materiale de instruire tipărite, pe suport magnetic sau audiovizuale;

    j) organizarea şi derularea de cursuri, seminarii, simpozioane, reuniuni, schimburi de experienţă, expoziţii sau alte acţiuni pe teme de specialitate, inclusiv pentru introducerea unor noi tehnici, metodologii, programe etc., de formare-calificare, perfecţionare sau verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    k) participarea, în nume propriu sau prin delegare de competenţe date de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, la lucrările organismelor internaţionale sau regionale din domeniul transporturilor feroviare, la care România este parte, pe probleme de formare-calificare, perfecţionare sau verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    l) ducerea la îndeplinire a unor obligaţii ce revin statului din convenţiile şi acordurile internaţionale, referitoare la formarea-calificarea şi perfecţionarea personalului care efectuează operaţiuni feroviare, la care România este parte;

    m) propunerea de norme, normative, reglementări specifice privind formarea-calificarea, perfecţionarea sau verificarea profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare şi introducerea acestora în circuitul de avizare/aprobare, conform reglementărilor specifice în vigoare;

    n) colaborarea cu alte instituţii ale statului în vederea elaborării standardelor ocupaţionale, precum şi la completarea/actualizarea Registrului naţional al calificărilor profesionale din România, în domeniul său de activitate;

    o) organizarea controlului propriu privind modul de realizare a activităţii de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    p) realizarea şi perfecţionarea permanentă a mijloacelor tehnico-didactice necesare formării-calificării, perfecţionării şi verificării profesionale periodice a personalului care efectuează operaţiuni feroviare;

    r) elaborarea, traducerea, multiplicarea, tipărirea, difuzarea de materiale şi comercializarea de publicaţii şi lucrări proprii, specifice transportului feroviar;

    s) eliberarea de documente specifice care să ateste absolvirea cursului de calificare, perfecţionare sau a examenului de verificare profesională periodică;

    t) organizarea evidenţelor privind personalul care a fost format-calificat, perfecţionat şi verificat profesional periodic;

    u) gestionarea şi conservarea fondului de carte şi de revistă din biblioteca de specialitate, precum şi a fondului documentar al bibliotecii tehnice şi a patrimoniului audiovizual, preluate de la C.F.R.;

    v) administrarea terenurilor şi a altor bunuri proprietate privată a statului, care i-au fost încredinţate spre administrare;

    x) urmărirea realizării obiectivelor de investiţii, aprobate cu finanţare de la bugetul de stat, al căror beneficiar este CENAFER; întocmirea de rapoarte pe care le transmite ordonatorului de credite;

    y) editarea unei reviste de specialitate şi a Buletinului de Informare Tehnică ("Material de Informare Documentară - Cale Ferată" - MID).

    (2) CENAFER poate exercita şi alte activităţi specifice domeniului său de activitate, în condiţiile legii.

#M1

    ART. 6

    Metodologiile de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare, verificare profesională periodică şi instruire profesională a personalului care efectuează operaţiuni feroviare se elaborează de CENAFER, se avizează de Autoritatea Feroviară Română - AFER şi se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, în termen de 60 de zile de la data înscrierii CENAFER la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

 

#M1

    CAPITOLUL III

    Patrimoniul

 

#M1

    ART. 7

    (1) Patrimoniul CENAFER se constituie prin preluarea patrimoniului Centrului de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti şi al centrelor de calificare din structurile regionale ale C.F.R., pe baza datelor din situaţia financiară de la data de 31 decembrie 2003, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    (2) Bunurile din patrimoniul CENAFER sunt bunuri proprietate privată a statului, date în administrarea CENAFER pe toată durata de existenţă a acestuia, putând fi înstrăinate în condiţiile legii.

 

#M1

    CAPITOLUL IV

    Structura organizatorică

 

#M1

    ART. 8

    (1) Structura organizatorică şi statul de funcţii al CENAFER se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

    (2) CENAFER are asigurată reprezentare în teritoriu prin următoarele subunităţi:

    a) Centrul pentru Calificarea şi Instruirea Personalului din Transporturi Feroviare Teritorial Craiova;

    b) Centrul pentru Calificarea şi Instruirea Personalului din Transporturi Feroviare Teritorial Timişoara;

    c) Centrul pentru Calificarea şi Instruirea Personalului din Transporturi Feroviare Teritorial Cluj-Napoca;

    d) Centrul pentru Calificarea şi Instruirea Personalului din Transporturi Feroviare Teritorial Braşov;

    e) Centrul pentru Calificarea şi Instruirea Personalului din Transporturi Feroviare Teritorial Iaşi;

    f) Centrul pentru Calificarea şi Instruirea Personalului din Transporturi Feroviare Teritorial Galaţi;

    g) Centrul pentru Calificarea şi Instruirea Personalului din Transporturi Feroviare Teritorial Constanţa.

 

#M1

    CAPITOLUL V

    Conducerea CENAFER

 

#M1

    ART. 9

    Conducerea CENAFER este asigurată de directorul general, numit şi revocat din funcţie prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

#M1

    ART. 10

    (1) Directorul general are următoarele atribuţii principale:

    a) asigură conducerea operativă a CENAFER;

    b) aprobă regulamentul de ordine interioară;

    c) angajează şi, după caz, concediază personalul din cadrul CENAFER, în condiţiile legii;

    d) încheie contractele individuale de muncă şi dispune măsuri cu privire la modificarea, executarea, suspendarea şi încetarea acestora, cu respectarea legislaţiei în vigoare;

    e) aprobă fişele posturilor şi fişele de evaluare anuală pentru personalul salariat; aprobă concediile de odihnă ale personalului;

    f) conduce activităţile de selecţie, încadrare şi promovare a personalului potrivit procedurilor legale;

    g) propune spre aprobare Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii structura organizatorică şi statul de funcţii ale CENAFER;

    h) coordonează activitatea de investiţii, reparaţii capitale şi parţiale, întreţinere şi gospodărire a bazei materiale;

    i) propune majorarea sau diminuarea patrimoniului CENAFER, în condiţiile legii;

    j) stabileşte şi supune spre aprobare Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii tarifele pentru prestaţiile de servicii efectuate;

    k) aprobă închirierea de clădiri, spaţii, terenuri şi alte bunuri ale CENAFER;

    l) supune spre aprobare Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii închirierea bunurilor proprietate privată a statului, aflate în administrarea CENAFER, în conformitate cu reglementările în vigoare;

    m) propune spre aprobare Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii scoaterea din funcţiune şi valorificarea, în condiţiile legii, a bunurilor din patrimonial CENAFER;

    n) analizează periodic derularea exerciţiului bugetar şi eficienţa cheltuielilor şi stabileşte măsuri pentru continuarea activităţii în condiţiile de echilibrare a bugetului;

    o) reprezintă CENAFER în relaţiile cu terţii şi semnează actele ce o angajează faţă de aceştia, pe baza şi în limitele conferite de legislaţia în vigoare;

    p) este ordonator de credite în condiţiile prevăzute de lege;

    q) exercită orice atribuţii care îi revin din regulamentul de organizare şi funcţionare şi din prevederile legale în vigoare.

    (2) În exercitarea atribuţiilor sale directorul general emite decizii.

 

 

 

#M1

    CAPITOLUL VI

    Personalul

 

#M1

    ART. 11

    (1) Personalul de instruire al CENAFER, angajat în funcţii prevăzute de legislaţia aplicabilă personalului bugetar contractual, are calitatea de instructor şi asigură instruirea teoretică şi practică.

    (2) Instructorii care asigură instruirea teoretică trebuie să fie absolvenţi ai învăţământului superior de lungă sau scurtă durată, cu diplomă, şi să aibă experienţă în domeniul de referinţă. Instructorii care asigură instruirea practică trebuie să fie atestaţi în conformitate cu reglementările în vigoare.

    (3) Pentru desfăşurarea procesului de instruire şi perfecţionare profesională, CENAFER poate folosi, în condiţiile legii, cadre didactice universitare, precum şi alţi specialişti români şi străini.

#M1

    ART. 12

    Salarizarea personalului CENAFER se stabileşte potrivit reglementărilor privind salarizarea personalului din instituţiile publice finanţate de la bugetul de stat.

#M1

    ART. 13

    (1) Personalul CENAFER este supus prevederilor regulamentului de ordine interioară al CENAFER şi celorlalte prevederi legale în domeniu.

    (2) Reîncadrarea personalului se face corespunzător studiilor şi vechimii în specialitatea studiilor, pe funcţiile corespunzătoare prevăzute în legislaţia de salarizare aplicabilă personalului din instituţiile publice finanţate de la bugetul de stat.

    (3) Atribuţiile şi responsabilităţile individuale ale personalului CENAFER se stabilesc prin fişa postului şi se aprobă de directorul general. Fişa postului este anexă la contractul individual de muncă şi se semnează de salariat şi de şeful ierarhic al acestuia.

    (4) Personalul CENAFER nu se încadrează în categoria funcţionarilor publici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#B

    ANEXA 3

 

                            DATELE DE IDENTIFICARE

a bunurilor imobile - proprietate privată a statului din patrimoniul Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., care se preiau în administrare de către CENAFER

 

    A. Imobile aflate în administrarea Centrului de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti

________________________________________________________________________________

Nr.      Denumirea              Codul de          Adresa           Valoarea

crt.                            clasificare                        de inventar

                                                                   (lei)

________________________________________________________________________________

  1. Centrul de Perfecţionare        2121   Bucureşti,               311.167.451

     şi Calificare a                        Calea Griviţei

     Personalului C.F.R.                    nr. 343, sectorul 1

     Bucureşti

  2. Centrul de Perfecţionare        2121   Bucureşti,             1.405.770.568

     şi Calificare a                        Calea Griviţei

     Personalului C.F.R.                    nr. 193B, sectorul 1

     Bucureşti

________________________________________________________________________________

 

    B. Imobile aflate în administrarea centrelor de calificare regionale ale C.F.R.

________________________________________________________________________________

Nr.      Denumirea              Codul de          Adresa           Valoarea

crt.                            clasificare                        de inventar

                                                                   (lei)

________________________________________________________________________________

  1. Centrul de Calificare a        1.6.2   Craiova, str. Brazda      95.841.339

     Personalului C.F.R.                    lui Novac nr. 2B,

     Craiova                                judeţul Dolj

  2. Clădire pentru şcoli           1.6.2   Timişoara,                 1.548.372

     aparţinând Centrului de                str. I.H. Rădulescu

     Calificare a Personalului              nr. 1, judeţul Timiş

     C.F.R. Timişoara

  3. Clădire pentru cantină         1.6.4   Timişoara,               300.216.185

     aparţinând Centrului de                str. I.H. Rădulescu

     Calificare a Personalului              nr. 1, judeţul Timiş

     C.F.R. Timişoara

  4. Clădire pentru şcoli           1.6.2   Timişoara,               269.727.360

     aparţinând Centrului de                str. I.H. Rădulescu

     Calificare a Personalului              nr. 1, judeţul Timiş

     C.F.R. Timişoara

  5. Centrul de Calificare a        1.6.4   Cluj-Napoca,             412.548.916

     Personalului C.F.R. Cluj               str. Decebal nr. 85,

                                            judeţul Cluj

  6. Clădire-cămin aparţinând     1-00100   Braşov,                   35.115.698

     Centrului de Calificare a              str. Fundătura

     Personalului C.F.R. Braşov             Hărmanului nr. 12,

                                            judeţul Braşov

  7. Staţie-poligon aparţinând    1-00100   Braşov,                   40.393.000

     Centrului de Calificare a              str. Fundătura

     Personalului C.F.R. Braşov             Hărmanului nr. 12,

                                            judeţul Braşov

  8. Clădire corp C aparţinând    1-00102   Braşov,                   53.007.273

     Centrului de Calificare a              str. Fundătura

     Personalului C.F.R. Braşov             Hărmanului nr. 12,

                                            judeţul Braşov

  9. Clădire-cămin aparţinând     1-00103   Braşov,                   27.600.000

     Centrului de Calificare a              str. Fundătura

     Personalului C.F.R. Braşov             Hărmanului nr. 12,

                                            judeţul Braşov

 10. Clădire-cămin aparţinând         1.4   Iaşi,                      2.090.700

     Centrului de Calificare a              str. Nicolae Iorga

     Personalului C.F.R. Iaşi               nr. 2, judeţul Iaşi

 11. Clădire centrală termică         1.1   Iaşi,                        179.700

     aparţinând Centrului de                str. Nicolae Iorga

     Calificare a Personalului              nr. 2, judeţul Iaşi

     C.F.R. Iaşi

 12. Centrul de Calificare a           -    Galaţi,                         -

     Personalului C.F.R. Galaţi             bd. George Coşbuc

                                            nr. 225,

                                            judeţul Galaţi

 13. Centrul de Calificare a      1.3.1 A   Constanţa,               196.962.274

     Personalului C.F.R.                    str. Bucegi nr. 2,

     Constanţa                              judeţul Constanţa

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    ANEXA 4

 

                              DATELE DE IDENTIFICARE

a bunurilor - proprietate privată a statului din patrimoniul Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., care se preiau în administrare de către CENAFER

 

    A. Bunuri aflate în administrarea Centrului de Perfecţionare şi Calificare a Personalului C.F.R. Bucureşti

________________________________________________________________________________

Nr.        Denumirea bunurilor                U.M. Cantitatea  Valoarea totală

crt.                                                           de inventar (lei)

________________________________________________________________________________

  1. Instalaţii tehnice, mijloace de                               3.149.167.559

     transport

  2. Mobilier şi alte active                                         640.284.127

  3. Total mijloace fixe                                           3.789.451.686

  4. Obiecte de inventar în depozit şi în                          1.353.579.671

     folosinţă

  5. Brevete, concesiuni alte drepturi                                27.455.211

     (licenţe software)

________________________________________________________________________________

 

    B. Bunuri aflate în administrarea centrelor de calificare regionale ale C.F.R.

________________________________________________________________________________

Nr.    Denumirea bunurilor      Codul de          Adresa             Valoarea

crt.                            clasificare                          de inventar

                                                                     (lei)

________________________________________________________________________________

  1. Bunuri aparţinând                                                26.425.715

     Centrului de Calificare

     C.F.R. Craiova

  2. Bunuri aparţinând                                               634.007.191

     Centrului de Calificare

     C.F.R. Timişoara

  3. Bunuri aparţinând                                               570.551.572

     Centrului de Calificare

     C.F.R. Cluj

  4. Bunuri aparţinând                                               686.992.509

     Centrului de Calificare

     C.F.R. Braşov

  5. Bunuri aparţinând                                               709.011.238

     Centrului de Calificare

     C.F.R. Iaşi

  6. Bunuri aparţinând                                               157.444.591

     Centrului de Calificare

     C.F.R. Galaţi

  7. Bunuri aparţinând                                                28.802.246

     Centrului de Calificare

     C.F.R. Constanţa

________________________________________________________________________________

 

                              ---------------